Jak wybrać blender kielichowy?

Zwycięzca
Philips HR3655/00
Bestseller
BOSCH MMBV622M
Cena do jakości
WMF Kult Pro
Bosch MMBH6P6BDE
ModelPhilips HR3655/00BOSCH MMBV622MWMF Kult ProBosch MMBH6P6BDE
Moc1400W1000W1200W1600W
Liczba obrotów na minutę35 00037 00030 00030 000
Funkcjekruszenie lodu, blendowanie, mieszanie, rozdrabnianieblendowanie w próżni, miskowanie, kruszenie lodukruszenie lodu, miksowanie, rozdrabnianie, mielenie kawykruszenie lodu, miksowanie, rozdrabnianie,
Praca pulsacyjnaYesYesYesYes
Materiał wykonania ostrzybrak danychstal nierdzewnastal nierdzewnastal nierdzewna
Materiał wykonania dzbankaszkłotritantritantritan
Mycie dzbanka w zmywarceYesYesYesYes
Pojemność dzbanka1,8 l1,5l1,2l2l
Wyposażeniedwa bidony po 600 mlpudełko do przechowywania żywnościdwie butelki - 500 ml i 700 mlpopychacz, książka z przepisami
Innetechnologia vacuummożliwość blendowania gorących zup
Sprawdź na CeneoSprawdź na CeneoSprawdź na CeneoSprawdź na CeneoSprawdź na Ceneo
Last updated on 31 lipca 2022 at 02:46 - Image source: Amazon Affiliate Program. All statements without guarantee.

Blender kielichowy - na co zwrócić szczególną uwagę?

Blender kielichowy różni się blendera ręcznego przede wszystkim posiadaniem kielicha/dzbana, na dole którego znajdują się ostrza. Jest on także większych rozmiarów. W tym przypadku, tak jak i przy blenderze ręcznym, musimy przyjrzeć się jaką moc ma dane urządzenie i zastanowić się do czego będziemy go używać. Im wyższa moc blendera, tym bardziej będzie funkcjonalny. Blender o mocy np. 600W sprawdzi się do miękkich owoców, ale jeśli chcemy uzyskać mąkę z blendowania składników, zmielić siemię lniane czy też orzechy na masło orzechowe, to niestety taka moc może nie wystarczyć. Wtedy warto wybrać blender z mocą powyżej 1500W. Kolejną rzeczą jest materiał z jakiego został wykonany dzban. Niektóre modele mają wykonany dzbanek ze szkła hartowanego, dzięki czemu możemy blendować nawet gorącą zupę i szło nie pęknie. Inne mają natomiast dzbanki z tritanu.

blender kielichowy

Czym jest tritan?

Wygląda jak szkło, jednak jest bardziej wytrzymały. Dzbany z tego materiału nie potłuką się ani nie popękają, a także są o wiele lżejsze. Ten materiał jest również odporny zarówno na wysokie temperatury, jak i na te niskie. Możesz więc myć tą część blendera w zmywarce i bez problemu wlewać gorące lub zimne napoje. Jakie jeszcze są zalety tego materiału? Tak jak i szkło, nie będzie wpływał na smak produktów. Nie pochłania też zapachów.

Czy tritan jest bezpieczny?

Tak, jest bezpieczny i wolny od BPA, BPS i bisfenoli. Nie przyczyniają się do rozwoju chorób, nie wywierają żadnego wypływu na układ m.in.: hormonalny czy nerwowy. Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży.

Pojemność kielicha

Pojemność kielichów waha się zazwyczaj od około 1,5l do 2l. Pojemność robocza jednak zawsze jest mniejsza od pojemności całkowitej. Nie jest możliwe, aby wypełnić po same brzegi dzbanek. Niektóre modele posiadają dwa lub trzy pojemniki o różnej pojemności. To ile litrów musi mieć uzależnione jest od tego, dla ilu osób bądź jaką ilość składników będziemy blendować. Jeśli będziemy przygotowywać posiłki tylko dla siebie w niedużej ilości, to śmiało wybrać można mniejszą pojemność. Dzięki temu mniej składników osadzać będzie się na ściankach.

Liczba noży w blenderze i ich ułożenie – czy to ma znaczenie?

Oczywiście, że tak i jest to jedna z ważniejszych rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę. W blenderach kielichowych liczba noży wynosi od 4 do 6. Odpowiednio zaprojektowane noże są w stanie wyciągać składniki, które znajdują się pod nimi, dzięki czemu wszystko zostanie doskonale rozdrobnione. Materiał z jakich powinny być wykonane noże, to stal nierdzewna. Dostępne są także noże tytanowe charakteryzujące się wysoką odpornością na uszkodzenia.

Blendowanie w próżni

Ta technologia ma na celu usunięcie jak największej ilości tlenu przed blendowaniem. Po co tlen ma być usuwany?

Jest usuwany po to, aby produkty się wolniej utleniały. Zachowana jest dzięki temu większa ilość witamin i enzymów. Na pewno nie jest Ci obce pakowanie żywności w próżni, właśnie po to, aby była ona dłużej świeża. Podobnie jest i w tym przypadku. Natomiast podczas używania blendera bez próżni, powstają pęcherzyki powietrza, które utleniają składniki.

Podziel się ze znajomymi:

The display of the products was implemented with the affiliate-toolkit plugin.