Parowar ranking, porównanie. Jaki parowar wybrać?

Parowar - ranking i porównanie

Jaki parowar wybrać? Zobacz nasze porównanie. Parowar – ranking i porównanie poniżej. 

Cena do jakości
Russel Hobbs 19270-56
TEFAL VS4003 Vitacuisine Compact
Russell Hobbs Maxicook 23560-56
TEFAL VC1401
ModelRussel Hobbs 19270-56TEFAL VS4003 Vitacuisine CompaRussell Hobbs Maxicook 23560-5TEFAL VC1401
Pojemność9l10,3l10,5l6l
Pojemność pojemnika na wodę1,2l1,5l1,2lbrak danych
Liczba poziomów/pojemników3332
Moc800W1800W1000W900W
Materiał wykonania pojemnikatworzywo sztucznetworzywo sztucznetworzywo sztucznetworzywo sztuczne
Regulacja temperaturyNoYesYesNo
Timer/zegarYesYesYesYes
Automatyczne wyłączenieYesYesYes
Wyjmowana taca ociekowaYesYesYesYes
Wskaźnik poziomu wodyYesYesYesYes
Napełnianie wody podczas gotowaniaYesNoYesYes
Podtrzymywanie ciepłaNoYesNoYes
Gotowanie sypkich produktówYesYesYesYes
Pojemnik do produktów sypkichYesYesYesYes
Pojemnik na przyprawyNoNoYesNo
Ruszt do jajekYesNoYesNo
Mycie części w zmywarceYesYesYesYes
Możliwość wsadzenia pojemnik w pojemnikYesYesYesYes
Inne2 tacki do gotowania potraw w sosie, 4 kubeczki do deserów, wyświetlacz LCD, zapobieganie przenikania smaków i zapachów, funkcja Vitamin+Funkcja TURBO, wyświetlacz LCD
Sprawdź na CeneoSprawdź na CeneoSprawdź na CeneoSprawdź na CeneoSprawdź na Ceneo
Last updated on at - Image source: Amazon Affiliate Program. All statements without guarantee.

Parowar - ranking. Co to w ogóle jest parowar?

Parowar jest urządzeniem, które pozwala na przygotowanie zdrowych posiłków za pomocą wytworzonej pary. Składa się z pojemnika na wodę, pojemników i przykrywki. Jedyną metodą obróbki termicznej w przypadku tego urządzenia kuchennego jest właśnie gotowanie na parze.

Co w tym takiego specjalnego? Gotowanie na parze ma bardzo wiele zalet i parowar, wbrew stereotypom, nie jest przeznaczony wyłącznie dla osób, które chcą się odchudzać. Przedstawimy zatem najważniejsze plusy. Mamy nadzieję, że trafią one nawet do największych wielbicieli fast-foodów i miłośników smażenia.

Zalety gotowania na parze

  • Dania są lekkostrawne.
  • Zachowują się naturalne smaki i kolory, zwłaszcza warzyw. Dania są aromatyczne.

  • Mniejsza utrata witamin (w szczególności witaminy C), posiłki są bardziej wartościowe.

  • Mniejsza ilość kalorii.

  • Mniejsze użycie tłuszczy i soli.

  • Szybkie przygotowanie posiłków. Gotowanie na parze ok. 120 stopni, zwykłe gotowanie ok. 100 stopni.

  • Prostota w przygotowaniu dania. Produkty wystarczy jedynie przygotować (umyć, obrać, pokroić itp.) i włożyć do parowaru.

  • Możliwość przygotowania nie tylko warzyw, ale mięsa ,ryb czy ryżu.

  • Przygotowywanie całego posiłku jednocześnie.

Parowar nie jest urządzeniem jedynie dla osób na diecie czy z problemami zdrowotnymi. Dietetycy zalecają przygotowanie posiłków w taki sposób także osobom, nie borykającymi się z żadnymi problemami zdrowotnymi.

Najważniejszą zaletą z punktu widzenia zdrowotnego jest fakt, że podczas gotowania na parze zachowujemy większą ilość witamin (szczególnie wit. C, B). Podczas tradycyjnego gotowania w wodzie, składniki odżywcze wylewamy właśnie wraz z wodą. Dania są także lekkostrawne i czujemy się po zjedzeniu ich po prostu lepiej.

Niestety gotowanie na parze często spotyka się z opinią, że potrawy są mdłe i niesmaczne, co nie jest do końca prawdą. Takie posiłki są wręcz smaczniejsze, dzięki zachowaniu aromatu i naturalnego smaku. Jednak nasze smaki są często zmienione, gdy spożywamy dużą ilość pokarmów wysoko przetworzonych. Smak jest więc kwestią indywidualną.

Gotując w ten sposób używamy mniej soli i niezdrowych tłuszczy, co ma znaczenie dla naszego zdrowia także w przyszłości.

Możliwość przygotowania całego dania za pomocą jednego urządzenia, zaoszczędza także czas. Wystarczy ułożyć wszystkie produkty w parowarze i gotują się same. Nie wymagają również ciągłego doglądania ani mieszania.

Niektóre modele są tak skonstruowane, że nie musimy się martwić o przenikanie zapachów i smaków poszczególnych produktów, znajdujących się w parowarze.

Możliwość przygotowania wszystkich produktów w jednym urządzeniu sprawia, że nie ma potrzeby uruchamiać kilku palników i piekarnika.

Dla kogo parowar?

Tak naprawdę to dla każdego. Nie należy się obawiać jego używania. W szczególności natomiast jest polecany dla osób z:

  • cukrzycą
  • nadciśnieniem
  • chorobami jelit
  • nadwagą
  • z anemią z niedoboru żelaza (gotowanie na parze powoduje mniejszą utratę wit. C)
  • dla kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią
  • dla dzieci i niemowląt

Na co zwrócić uwagę przy wyborze parowaru?

  • Pojemność

Przy wyborze parowaru należy zwrócić przede wszystkim uwagę na jego pojemność (litry) i ilość pojemników. Są dostępne modele z dwoma lub z trzema pojemnikami. Ich ilość przekłada się oczywiście na pojemność. Inna pojemność wybiorą osoby gotujące tylko dla siebie lub dwóch osób, a inną większa rodzina. Często trzeci pojemnik można po prostu ściągnąć i używać dwóch. Nie trzeba montować wszystkich.

Dla 1-2 osób powinna być wystarczająca pojemność już 6l.

wyświetlaj zawsze po wyszukiwaniu słów "parowar" i "gotowanie na parze","parowar ranking", "jaki parowar kupić", "parowar jaki"

  • Zewnętrzne dolewanie wody

Podczas długiego gotowania, może zdarzyć się potrzeba dolania wody. W modelach, w których niemożliwe jest dolanie wody zewnętrznie, trzeba ściągać wszystkie pojemniki. Dlatego uważamy, że funkcja dolewania wody podczas gotowania bez ściągania pojemników, jest drugą najważniejszą kwestią przy wyborze odpowiedniego urządzenia.

  • Moc [W]

Im wyższa moc urządzenia, tym szybciej można przygotować posiłek. Dlaczego? Ponieważ szybciej zagotuje się woda.

Parowar według nas powinien mieć moc przynajmniej 800W. Jednak my do porównania wybraliśmy parowary z jeszcze większą mocą.

  • Timer/zegar

Funkcja timera pozwala ustawić wybrany przez nas czas gotowania. Gdy minie ustawiony przez nas czas, urządzenie informuje dźwiękiem, że danie jest gotowe. W trakcie gotowania możemy więc zająć się innymi czynnościami.

  • Miski na produkty sypkie, pojemnik na przyprawy, ruszt na jajka

W praktycznie wszystkich modelach dołączona jest miska na produkty sypkie np. ryż, kasza. Przydatne okazują się także specjalne tace do gotowania dań w sosach. Większość posiada też miejsce na przyprawy, aby potrawa mogła być bardziej aromatyczna. Poza tym niektóre parowary posiadają w zestawie także ruszt na jajka lub pojemniki na desery.

  • Praktyczne wskazówki

– nie sól produktów przed ugotowaniem, ponieważ gotowanie na parze wydobywa sól z produktów ,

– aby potrawa była bardziej aromatyczna dodaj przypraw (np. tymianek, oregano, bazylia do pojemniczka na przyprawy) lub wina

– potrawy, które wymagają więcej czasu na ugotowanie, umieść w pojemniku na samym dole

Roboty kuchenne - porównaj na Ceneo.pl

Podziel się ze znajomymi:

The display of the products was implemented with the affiliate-toolkit plugin.