Wybieramy i porównujemy najlepsze produkty

PIEKARNIK PAROWY – Porównanie 2022. Jaki wybrać?

Zwycięzca
AEG BSE792320B
Bosch HSG636ES1
Cena do jakości
Electrolux EOB7S31V SteamBoost
BOSCH ParaPlus HSG636XS6
ProduktAEG BSE792320BBosch HSG636ES1Electrolux EOB7S31V SteamBoostBOSCH ParaPlus HSG636XS6
Typpiekarnik parowy do zabudowypiekarnik parowy do zabudowypiekarnik parowy do zabudowypiekarnik parowy do zabudowy
Kolekcjawersja standardserie 8seria 800serie 8
Klasa energetycznaA+A+A+A+
Pojemność70l71l70l71l
Zakres temperatur30-230 stopni30-250 stopni30-230 stopni30-250 stopni
Moc przyłączeniowa3500W3600W3500W3600W
Zużycie energii konwencjonalne0,99 kWh/cykl0,87 kWh/cykl1,09 kWh/cykl0,87 kWh/cykl
Zużycie energii w trybie z włączonym wentylatorem0,69 kWh/cykl0,69 kWh/cykl0,68 kWh/cykl0,69 kWh/cykl
Prowadnica teleskopowabrak, możliwość dokupienia1 poziom3 poziomy
TermoobiegYesYesYesYes
GrillYesYesYesYes
Piekarnik parowyYesYesYesYes
Pieczenie bez paryYesYesYes
Gotowanie na parze 100%YesYesYesYes
Pojemnik na wodęwyjmowanywyjmowanywyjmowany
Podtrzymywanie ciepłaYesYesYesYes
TermosondaYesYesYesYes
Zimny frontYesYesYes
Szybkie nagrzewanieYesYesYesYes
Najważniejsze funkcjepara, grill, termoobieg trzy poziomy nawilżenia czujnik wilgotności, pieczenie Sous-vide, regeneracja parą, pasteryzacja, suszenie, wyrastanie ciastaczujnik wilgotności, trzy poziomy nawilżenia, termoobieg 4D, rozmrażanie, podgrzewanie, pieczenie na czterech poziomachrozmrażanie, regeneracja parą, EvenCooking, pieczenie chleba, nawilżanie, pizza, funkcja pamięci, automatyczne proponowanie temperaturyHome Connect, PerfectChef, ParPlus, termoobieg 4D, fermentacja, rozmrażanie, regeneracja parą, podgrzewanie
System czyszczeniaparoweparoweparoweparowe
Wymiary59,4 x 59,5 x 56,7 cm59,5 x 59,4 x 54,8 cm59,5 x 59,4 x 56,759,5 x 59,4 x 54,8 cm
Sprawdź na CeneoSprawdź na CeneoSprawdź na CeneoSprawdź na CeneoSprawdź na Ceneo

Spis treści:

Piekarnik parowy - czyli jaki?

Piekarnik parowy, inaczej także piec konwekcyjno – parowy. 

Z racji, że na rynku pojawia się coraz więcej piekarników parowych, ich ceny są coraz bardziej przystępne.

Dzięki takiemu urządzeniu możesz piec z użyciem pary, gotować wyłącznie z użyciem pary lub piec tak jak w tradycyjnym piekarniku – bez użycia pary.  Należy jednak zaznaczyć, że nie każdy model piekarnika parowego umożliwia pieczenie całkowicie bez pary. Warto więc zwrócić na to uwagę podczas wyboru.

Piekarniki parowe bardzo dobrze sprawdzają się do wypieków (puszystość, chrupiąca skórka chleba).

Dzięki piekarnikowi parowemu, potrawy nie są suche. Praktyczna jest funkcja regeneracji parą. Rozmrażanie produktów za pomocą pary także jest na plus.

Piekarnik parowy posiada zbiornik na wodę – dużym udogodnieniem jest, gdy można go wyciągać.

 

Piekarnik parowy – zbiornik wody

Piekarniki parowe wykorzystują wodę do wytworzenia pary. Wodę wlewamy do przeznaczonych do tego zbiorników – piekarnik nie ma podłączenia do wody w inny sposób. Zbiorniki mogą być całkowicie wyciągane lub mogą mieć wysuwaną rynienkę, do której nalewamy wodę. Zazwyczaj wysuwana rynienka znajduje się na froncie piekarnika.

Jeżeli istnieje potrzeba napełnienia pojemnika wodą, piekarnik sygnalizuje nam to.

wyświetlaj zawsze po wyszukiwaniu słów: "piekarnik parowy jaki" , "jaki piekarnik" , "porównanie piekarników", "porównywarka", "piekarnik parowy"
Piekarnik parowy idealnie sprawdza się do wypieków, zwłaszcza do pieczenia chleba z chrupiącą skórką

Jaki piekarnik wybrać? Elektryczny czy gazowy?

Jeśli zadajesz sobie pytanie czy lepiej wybrać gazowy czy elektryczny, to zdecydowanie wybierz ten drugi. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Piekarnik elektryczny ma więcej funkcji, jest bezpieczniejszy, nowocześniejszy i mamy nieporównywalnie większy wybór spośród modeli. Piekarnik elektryczny można dopasować także do pozostałych urządzeń, tak aby kuchnia była urządzona spójnie.

Pojemność

Pojemność piekarnika podawana jest w litrach. Piekarniki z pojemnością powyżej 70l są uznawane jako duże. Pojemność w wybranych przez nas modelach waha się od 65 do 77l. Piekarnik z pojemnością od 70l do 60l jest optymalny.

Piekarnik do zabudowy

Większość piekarników do zabudowy ma standardowe wymiary w zaokrągleniu 60x60cm. Takie też staraliśmy się wybrać do naszego porównania.

System czyszczenia piekarników

Kiedyś czyszczenie piekarnika było największą zmorą domowników. Całe szczęście można się już z tym pożegnać, dzięki nowoczesnym systemom czyszczenia.

Jakie wyróżniamy?

Pyroliza

Brzmi niczym nazwa jakiejś chemicznej reakcji, prawda? Spokojnie, to nic skomplikowanego.

Pyroliza oznacza rozgrzanie piekarnika do 500 stopni Celcjusza. Wówczas wszelkie zabrudzenia zamieniają się w popiół. Następnie można je zatrzeć, gdy piekarnik ostygnie.

Piekarniki z tym systemem czyszczenia mają zazwyczaj zimny front, tak aby się przypadkiem nie poparzyć. Na czas czyszczenia drzwi są zablokowane.

Powinno się unikać ustawiania piekarnika z funkcją pyrolizy obok lodówki. Aby uniknąć dymu i przykrych zapachów podczas czyszczenia, warto sprawdzić przed zakupem, czy piekarnik ma katalizator zapachów. Przed czyszczeniem koniecznie trzeba usunąć większe kawałki pokarmów i zetrzeć plamy z kwaśnych pokarmów.

Kataliza

Piekarniki z systemem czyszczenia katalitycznym posiadają panele katalityczne. W przeciwieństwie do pyrolizy, czyszczenie zachodzi podczas pieczenia potraw. Następnie po zakończeniu następuje dopalanie katalitycznie. Piekarnik osiąga wówczas temperaturę niższą niż podczas pyrolizy, bo 300-350 stopni Celcjusza.

Następnie po ostygnięciu wycieramy spalone na popiół zanieczyszczenia. Wkłady katalityczne są wyciągane.

Wkłady katalityczne powinno się wymieniać, gdy są już zużyte. Nie jest to duży koszt – w zależności od producenta od kilkudziesięciu do stu złotych. Wymiana następuje raz na kilkanaście miesięcy. Ale przy rzadkim użytkowaniu czas ten się wydłuża.

Para

Czyszczenie parowe najczęściej można spotkać w piekarnikach parowych. Inaczej można je nazwać hydrolizą. Wytwarzana para rozmiękcza zabrudzenia, które później łatwiej jest usunąć. Fakt, że nie jest to efekt jak w przypadku pyrolizy, ale wybierając piekarnik parowy zazwyczaj tylko taką opcję mamy do wyboru.

Kataliza i czyszczenie parą zużywa mniej energii niż pyroliza, a mimo to także można doskonale doczyścić piekarnik, co jest na plus. Jest to także bardziej przyjazne dla środowiska.

Zabezpieczenie przed dziećmi

wyświetlaj zawsze po wyszukiwaniu słów: "piekarnik parowy jaki" , "jaki piekarnik" , "porównanie piekarników", "porównywarka", "piekarnik parowy"

Zabezpieczenie przed dziećmi, czy jak kto woli zabezpieczenie dzieci przed piekarnikiem. W każdym razie taka blokada działa w dwie strony. Uchroni nasze dzieci przed włożeniem rączek do gorącego piekarnika (blokada zamknięcia), a także zabezpieczy piekarnik przed zmianą ustawień przez maluchy. W naszym zestawieniu wszystkie piekarniki posiadają tą funkcję. Polecamy także jeśli to możliwe montowanie piekarników do zabudowy wyżej, zwłaszcza jeżeli wybrany model nie posiada funkcji „zimny front”. Nie oparzymy się wówczas ani my, ani nasze dzieci czy zwierzaki domowe.

Zimny front

Nazwa lekko odbiega od rzeczywistości, bo fronty nie będą dosłownie zimne. Chodzi tu głównie o utrzymanie takiej temperatury na froncie, aby nas nie poparzyła. Bardzo przydatne i użytkowe, zwłaszcza jak mamy małe dzieci bądź zwierzęta (kota, psa).

Sterowanie smartfonem

Przydatna opcja czy tylko bajer? Pojawiają się już piekarniki z możliwością sterowania smartfonem. Może być to przydatne jeżeli na przykład wracamy do domu i chcemy mieć już nagrzany piekarnik po przyjściu. Można też sprawdzić czy na pewno go wyłączyliśmy, jeżeli nie pamiętamy.

Termosonda

Termosonda jest przydatna do pieczenia różnego rodzaju mięs. Jeśli więc jesteś wege, to możesz pominąć ten akapit 

Sprawdza ona temperaturę wewnątrz potrawy i gdy ta jest już gotowa, to jesteśmy o tym powiadomieni. Dzięki termosondzie, mięso zawsze będzie idealnie dopieczone w środku.

Termosonda zazwyczaj ma wejście z przodu piekarnika, jednak są modele mające to wejście w głębi. Należy wówczas uważać, aby się nie poparzyć.

Zakres temperatur

Generalnie, wydawać by się mogło, że jest to dość oczywiste. Jednak należy na ten parametr zwrócić uwagę. Niektóre piekarniki mają maksymalną temperaturę np. 230 stopni Celcjusza. Jeżeli natomiast w piekarniku przewidujesz piec chleb w garnku żeliwnym, taka temperatura może nie wystarczyć. Garnek żeliwny przed upieczeniem chleba trzeba bowiem nagrzać do 240-250 stopni Cejcjusza. Dobierz zakres temperatur odpowiednio do tego, jak planujesz wykorzystywać piekarnik.

W większości modeli jest to zakres 30-300 stopni Celcjusza. Wyjątki są szczególnie przy piekarnikach parowych.

Przydatne funkcje

Obecnie wszystkie modele piekarników posiadają dziesiątki programów automatycznych, których nie jesteśmy nawet w stanie wymienić. Można powiedzieć, że wraz z piekarnikiem nabywamy kucharza. Często są na wyposażeniu także książki kucharskie albo piekarnik krok po kroku pokazuje nam, co należy zrobić, aby upiec mięso niczym z restauracji.

Poza tym można się spotkać z takimi funkcjami jak: wyrastanie ciasta, program pizza, zachowanie odpowiedniego nawilżenia, termoobieg 4D, rozmrażanie, regeneracja parą.

Producent Amica poszedł o krok dalej i zaproponował automatyczne otwieranie drzwiczek w modelu Amica ED87689BA+ Q-TYPE OPENUP. Więc, gdy masz zajęte ręce, nie musisz odkładać blachy, a drzwiczki otworzą się automatycznie.

wyświetlaj zawsze po wyszukiwaniu słów: "piekarnik parowy jaki" , "jaki piekarnik" , "porównanie piekarników", "porównywarka", "piekarnik parowy"

Piekarnik DualCook – dwusferowy

Dualcook, to piekarnik z możliwością przyrządzenia dwóch potraw jednocześnie w jednym urządzeniu. Piekarnik posiada separator, za pomocą którego tworzy się dwie osobne komory. Danie nie przechodzą nawzajem zapachami i można ustawić dwa różne tryby pieczenia. Czas pieczenia również może się różnić, w jednej komorze można piec dłużej/krócej niż w drugiej. W ten sposób oszczędza się wiele czasu oraz energii. A gdy potrzebujemy upiec coś niewielkiego, nie trzeba rozgrzewać całego piekarnika, wystarczy jedną komorę. Nagrzeje się ona szybciej i pobierze mniej energii. Piekarniki DualCook posiadają dwa termoobiegi, przez co nagrzewają się o wiele szybciej i potrawy są idealnie wypieczone.

Jeżeli natomiast potrzeba więcej przestrzeni, można go używać jak piekarnika tradycyjnego z jedną komorą (bez separatora).

Flexdoor (dzielone drzwi piekarnika) to osobne drzwi dla górnej komory. To rozwiązanie sprawia, że możemy sprawdzić stan wypieczenia potrawy z górnej komory, nie otwierając przy tym dolnej. Takie rozwiązanie proponuje firma Samsung. Drzwiczki można rzecz jasna otworzyć także tradycyjnie, w całości.

Klasa energetyczna A+ w piekarnikach Dualcook nie oznacza, że pojedyńcza komora jest również tak oceniona. Zdarza się, że całość otrzymała A+, a osobno działające komory mają już klasę A. Jeżeli będziemy posiadać takie informacje, to oczywiście podzielimy się tym w porównaniu.

Podziel się ze znajomymi:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin